Chinese keuken
Doordat China zo enorm is (ruim 233 keer zo groot als Nederland en bewoond door bijna 80 keer zoveel inwoners), bestaan er ook ontzettend veel verschillende keukens en eetgewoonten.
De vier bekendste keukens in China zijn:
- De Kantonese keuken (Zuid China); kenmerkt zich door het vele roerbakken en het gebruik van gember en soja; sweet & sour is hier erg populair.
- De Shanghai keuken (Oost China); kenmerkt zich door veel visgerechten, vaak hartig en machtig (gebruik van veel olie) en met scherpe sauzen geserveerd.
- De Beijng keuken (Noord China); de fijne keuken (denk hierbij bijv. aan Peking eend) van het voormalige keizerlijke hof met veel zacht gekruide, in wijn bereide gerechten.
- De Szechuan keuken (Centraal en West-China); veel sterk gekruide en pittige gerechten; ook vaak vegetarisch.
Overeenkomst tussen deze verschillende keukens is het belang van de versheid van de ingrediënten en het evenwicht tussen de verschillende smaken. Veel gebruikte ingrediënten in deze veelzijdige keukens zijn het vijfkruidenpoeder; sojasaus, oestersaus, gember, sesamolie en chilli saus.
|