Kooktrends begin jaren '00
Met ingehouden adem begonnen we aan het nieuwe millennium: zou de gevreesde millenniumbug voor veel problemen gaan zorgen? Hoewel er veel ophef over was, bleek dit computerprobleem uiteindelijk voor veel minder problemen te zorgen dan vooraf werd gevreesd.
Het dagelijks leven in Nederland kende in begin van de jaren ‘00 twee opvallende veranderingen. Zo werd op 1 januari 2002 de euro het officiële, wettige betaalmiddel in twaalf EU-landen. De geldomwisselingsoperatie die hiermee gepaard ging, werd gezien als de grootste uit de geschiedenis. Op de werkplek werd er ook een verandering doorgevoerd: vanaf 1 januari 2004 gold hier een algemeen rookverbod. Waar er voorheen in kantines en andere ruimtes gerookt werd, mocht dit opeens niet meer. Veel bedrijven moesten naarstig op zoek naar een rookruimte. Het antirookbeleid zette zich nog verder door: het Europees Parlement adviseerde om ook de Sinterklaas chocolade sigaretten te verbieden. Dit verbod is uiteindelijk in 2013 in de wet opgenomen.
Wat eten betreft ging Nederland in deze tijd “back to basic”. Producten uit eigen land en streek werden gewaardeerd om de authenticiteit en pure smaak. Daarnaast vonden veel mensen het steeds belangrijker dat hun voedsel niet vele milieubelastende kilometers hoefde af te leggen. De groente en fruit abonnementen die aangeboden werden door natuurvoedingswinkels wonnen enorm aan populariteit. Abonnees haalden elke week een pakket met biologische groente of fruit uit eigen streek in de winkel. De verse maaltijd werd thuis steeds vaker bereid met olijfolie in plaats van margarine.
In 2002 werd ook de eerste voedselbank in Nederland geopend. Op dat moment was dit nog een geheel nieuw fenomeen waarop vooral de politiek sceptisch reageerde. Politici verklaarden stellig dat binnen vier jaar de voedselbank geen bestaansrecht meer zou hebben. Dit zou zeer onwaar blijken: heden ten dage zijn er meer dan 160 voedselbanken in Nederland waar zo’n 90.000 mensen gebruik van maken.
Onder de jeugd was de Bacardi breezer mateloos populair. Er was veel kritiek op dit mierzoete, alcoholische drankje dat gaatjes veroorzaakte en kinderen op jonge leeftijd zou aanzetten tot overmatig drinken. Rondom het drankje ontstond de zogenaamde “breezercultuur”. Met deze term werd aanvankelijk vooral gedoeld op een generatie die niet met drank om wist te gaan, maar dit breidde zich op andere fronten uit. Zo ontstond er een variant op de sms-taal: de breezertaal of wel: BrE3ZaH TaAl. Het was een mengeling van spreek- en schrijftaal die gebruikt werd op internetfora, in chatboxen en op MSN Messenger.
De Nederlandse taal werd in deze tijd verrijkt met nog een woord, namelijk “sonjabakkeren”. Dit betekende zoveel als “het volgen van het dieet van Sonja Bakker”. Deze dieetgoeroe bracht in 2005 haar eerste boek uit: Bereik je ideale gewicht!. Het Sonja Bakker dieet werd een rage in dieetland die nog vele jaren zou duren. De eierkoek en het glaasje Optimel waren bekende caloriearme snacks in dit dieet. Hoewel Sonja Bakker veel fans had, waren er ook genoeg tegenstanders die het voorgeschreven eetpatroon een veredeld crashdieet noemden waarbij er op de lange termijn een voedingstoffen tekort zou kunnen optreden. | |
Op oosters eetgebied veroverde sushi ons land. Waar dit eerst nog als een exotisch voedsel werd gezien, werden sushi (afhaal) restaurants een steeds algemener gegeven. Deze rijsthapjes worden meestal gedipt in sojasaus. Inproba heeft een tafelmodel flesje sojasaus dat uitermate geschikt is om bij sushi te gebruiken!
|