Kooktrends begin jaren '90
In het begin van de jaren ’90 groeide de interesse om uitgebreider en avontuurlijker te gaan koken. Hierdoor was er ook ruimte voor een nieuw fenomeen: de celebrity kok. Zo hadden sterrenkoks Joop Braakhekke en Cas Spijkers veel succes in hun toprestaurants, maar ook met hun kookprogramma’s op televisie. Zij hebben de weg geplaveid voor vele andere koks die in de jaren hierna media persoonlijkheden zijn geworden.
In de keuken thuis werd er in deze periode vooral veel Italiaans gekookt. Er werd royaal gebruik gemaakt van pesto, zongedroogde tomaatjes en vooral van veel pijnboompitten. Ook was dit de tijd dat de supermarkten verse pasta’s gingen verkopen. Hoewel vers… de meeste van deze pasta’s waren nog steeds maandenlang houdbaar. Verder was het erg hip om roze peperbessen, filodeeg, balsamico azijn en feta te gebruiken in de keuken.
Zowel in restaurants als bij de meer avontuurlijke thuiskoks werd er volop geëxperimenteerd met fusion koken. Bij deze vorm van koken worden technieken, maar vooral ook smaken en ingrediënten van de Aziatische en Westerse keuken gecombineerd. Het doel is om zo nieuwe en uitdagende gerechten te creëren. Dat dit niet altijd culinaire hoogstandjes hoeven te zijn, bewijzen snacks als de curryworst en de bamischijf. Op onze website is nu ook een lekker fusion gerecht te vinden, namelijk van de oer-Hollandse bitterbal met een oosterse twist:
Chili garnalen bitterbal
Wat werd er zoal gedronken in het begin van de jaren ’90? Luxe water in flessen was heel populair. Het liefst in chique, blauwe flessen. Goedkope Herschi cola, zuiveldrankje Tjolk en het vruchtensap van Punica werden ook graag genuttigd. Deze merken zijn sindsdien allemaal verdwenen.
Ook het merk Buckler ging ter ziele in het begin van de jaren ’90. Dit alcoholvrije biertje raakte in ongenade nadat Youp van ’t Hek er in zijn oudejaarsconference vernietigende grappen over maakte. Na de uitzending durfde bijna niemand zich nog met een Buckler biertje te vertonen en was het rap gedaan met het merk.
En wie heeft er nog wel eens trek in een Raider? Dit populaire snack-koekje kreeg in 1991 een nieuwe naam: Twix. Deze lekkernij werd trouwens van oorsprong (in 1968) in Nederland geproduceerd. De producent Mars Nederland B.V. heeft in september 2015 in een éénmalige gelimiteerde oplage Twix weer even Raider genoemd, zodat iedereen nog één keer nostalgisch kon snoepen.
Tenslotte werd er in de jaren ’90 flink gedieet. Van alle mode-diëten stond er eentje bovenaan: het dieet van de Fransman Montignac. De door hem ontwikkelde voedingsleer was complex, maar desondanks mateloos populair. Dit kwam voornamelijk omdat je volgens Montignac onbeperkt calorieën kon eten en nog steeds kon afvallen. Zolang je koolhydraten en vetten maar niet samen at, kon je eten wat je maar wilde. Voedingswetenschappers zijn altijd kritisch geweest over dit dieet en sindsdien zijn er heel veel nieuwe diëten in zwang geraakt.