Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends begin jaren '80

Het begin van de jaren ’80 begon met de inhuldiging van Koningin Beatrix; een evenement dat we ons vooral herinneren van de krakersrellen op de Dam. Het was niet de meest vrolijke tijd in Nederland: de Koude oorlog was op z’n hoogtepunt, we maakten ons zorgen om het milieu en er was een economische crisis, met veel werkeloosheid. Maar we aten er niet minder om.

In de jaren ’80 breekt fastfood definitief door, wanneer McDonalds zijn restaurants naar de binnenstad van de grote steden verplaatst. Eten wordt steeds meer iets dat je overal en op elk moment kan doen. Het verplaatst zich naar buiten: van viskramen tot hotdogs, tot wafels en ijsjes. Ook benzinestations verkochten steeds meer eten en candybars, al hadden ze toen vaak een andere naam. Herinner je nog Bubblicious, Bonitos, Raider, Treets, 3 Musketiers en niet te vergeten Benbits?

Nieuwe uitvindingen voor de keuken waren de friteuse en de magnetron. Beiden dragen niet echt bij aan een gezond voedingspatroon, maar populair werden ze wel. Gezond eten was nog niet de trend.

De variatie in de supermarkt wordt steeds groter. Naast macaroni en spaghetti hebben we nu ook vlindertjes en wokkeltjes en het zuivelschap wordt steeds voller met meer en meer verschillende toetjes. Niet alleen smaak beïnvloedt ons koopgedrag, ook het merk wordt steeds belangrijker. Met slimme, grappige of irritante advertenties proberen de voedingsfabrikanten ons te overtuigen. Door zingende koeien bijvoorbeeld, voor Domo vla (in die makkelijke pakken).

De buitenlandse keuken wordt in de jaren ’80 uitgebreid met gerechten uit oostelijke regionen. De standaardafsluiting voor een avondje stappen was een broodje shoarma met heel veel knoflooksaus, geserveerd in een houten kommetje.
Knorr springt in op de vraag naar zowel buitenlands eten als gemak en brengt in 1982 het eerste Wereldgerecht op de markt. En hoewel ze nog steeds in de schappen te vinden zijn, maken steeds meer mensen deze gerechten liever gewoon zelf, met verse en eerlijke ingrediënten.

Bijvoorbeeld een lekker Kip Siam gerecht:

Award voor onze Ketjap Manis 30% Minder suiker

21-10-2024

De Ketjap Manis 30% Minder Suiker* van Inproba is bekroond met de Innova Klassiek Award! Deze prijs, uitgereikt door de Levensmiddelenkrant, is bestemd voor producten die na vier jaar nog steeds su...

Lees verder

Nieuwe Aanwinst: Woksaus Oester Soja

22-07-2024

Wij hebben een nieuwe woksaus aan ons assortiment toegevoegd! Naast Wok Sweet & Sour en Teriyaki kun je nu genieten van Woksaus Oester Soja. Deze saus heeft een rijke, hartige smaak met een subtie...

Lees verder
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Cassave Nacho snack
10 minuten, 3-4 personen
Vietnamese spareribs
40 minuten, 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Chinese Sweet & Sour
15 minuten, 2 - 3 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Saté Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Oosters Kerst Gehaktbrood (Meatloaf)
20 minuten (+40 minuten oventijd), 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Loaded fries met Thaise Curry
15 minuten, 2 personen
Oosters pitabroodje
20 minuten, 2 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
THAISE TOASTY SANDWICH
15 minuten, 2 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram