Kooktrends eind jaren '70
De huishoudens werden in de jaren ’70 kleiner en ook het aantal tweeverdieners nam verder toe. We kregen meer vrije tijd door arbeidstijdverkorting en ook de VUT deed zijn intrede. Het huishouden ging steeds minder tijd kosten, ook in deze tijd kwamen er weer nieuwe huishoudelijke apparaten bij. Veel gezinnen schaften hun eerste vaatwasser aan. Een uitvinding uit 1978 die het nu nog steeds heel goed doet (vooral in studentenhuizen) is het tosti-ijzer waarmee je de bekende driehoekjes in je brood zet.
Het waren de jaren van de huiselijke gezelligheid: samen een bordspel spelen, naar een televisiequiz kijken met Willem Ruis en natuurlijk ook samen eten. Iedereen sloeg aan het fonduen: spiritus in een bakje en met lange vorken vlees laten garen in de gloeiendhete olie. Maar ook de kaasfondue werd ongekend populair. Belangrijk bij vleesfondue waren de bijgerechten, want je moest lang wachten op één stukje vlees. De sausjes maakte je meestal zelf, met behulp van een pakje poeder, mayo en water. Tegenwoordig kopen we sauzen meestal kant en klaar in wel honderd verschillende variaties.
Uit eten gaan werd gewoner. Vooral Griekse en Italiaanse restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond en ook Franse bistro’s waren populair. En wat stond er op de kaart van bijna elk Nederlands restaurant? De garnalencocktail! En als toetje natuurlijk een Dame Blanche.
Het aantal snackbars in Nederland breidt zich enorm uit. Het assortiment van toen zien we eigenlijk nu nog steeds in de vitrines liggen. Behalve het ijsassortiment. Toen aten we ‘ijs van het Mexicaantje’. ‘Caraco ijs’ was een echt Nederlands merk, dat het tot 1996 heeft volgehouden.
Nieuw in de keuken waren de aubergine en courgette. In de Franse en Griekse restaurants werden deze al wel gebruikt, maar ze zijn pas midden jaren ’70 op grote schaal in onze supermarkten te vinden. Ook maakten we kennis met een aantal nieuwe tropische vruchten: lychee, kiwi en ananas.
Op onze website vindt u ook een lekker tropisch recept voor een gevulde ananas!