Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends eind jaren '70

De huishoudens werden in de jaren ’70 kleiner en ook het aantal tweeverdieners nam verder toe. We kregen meer vrije tijd door arbeidstijdverkorting en ook de VUT deed zijn intrede. Het huishouden ging steeds minder tijd kosten, ook in deze tijd kwamen er weer nieuwe huishoudelijke apparaten bij. Veel gezinnen schaften hun eerste vaatwasser aan. Een uitvinding uit 1978 die het nu nog steeds heel goed doet (vooral in studentenhuizen) is het tosti-ijzer waarmee je de bekende driehoekjes in je brood zet.

Het waren de jaren van de huiselijke gezelligheid: samen een bordspel spelen, naar een televisiequiz kijken met Willem Ruis en natuurlijk ook samen eten. Iedereen sloeg aan het fonduen: spiritus in een bakje en met lange vorken vlees laten garen in de gloeiendhete olie. Maar ook de kaasfondue werd ongekend populair. Belangrijk bij vleesfondue waren de bijgerechten, want je moest lang wachten op één stukje vlees. De sausjes maakte je meestal zelf, met behulp van een pakje poeder, mayo en water. Tegenwoordig kopen we sauzen meestal kant en klaar in wel honderd verschillende variaties.

Uit eten gaan werd gewoner. Vooral Griekse en Italiaanse restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond en ook Franse bistro’s waren populair. En wat stond er op de kaart van bijna elk Nederlands restaurant? De garnalencocktail! En als toetje natuurlijk een Dame Blanche. 

Het aantal snackbars in Nederland breidt zich enorm uit. Het assortiment van toen zien we eigenlijk nu nog steeds in de vitrines liggen. Behalve het ijsassortiment. Toen aten we ‘ijs van het Mexicaantje’. ‘Caraco ijs’ was een echt Nederlands merk, dat het tot 1996 heeft volgehouden.

Nieuw in de keuken waren de aubergine en courgette. In de Franse en Griekse restaurants werden deze al wel gebruikt, maar ze zijn pas midden jaren ’70 op grote schaal in onze supermarkten te vinden. Ook maakten we kennis met een aantal nieuwe tropische vruchten: lychee, kiwi en ananas.

Op onze website vindt u ook een lekker tropisch recept voor een gevulde ananas!

Award voor onze Ketjap Manis 30% Minder suiker

21-10-2024

De Ketjap Manis 30% Minder Suiker* van Inproba is bekroond met de Innova Klassiek Award! Deze prijs, uitgereikt door de Levensmiddelenkrant, is bestemd voor producten die na vier jaar nog steeds su...

Lees verder

Nieuwe Aanwinst: Woksaus Oester Soja

22-07-2024

Wij hebben een nieuwe woksaus aan ons assortiment toegevoegd! Naast Wok Sweet & Sour en Teriyaki kun je nu genieten van Woksaus Oester Soja. Deze saus heeft een rijke, hartige smaak met een subtie...

Lees verder
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Cassave Nacho snack
10 minuten, 3-4 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Winterse stoofpot met zomerse twist
30 minuten + 2 uur stoven, 4 personen
Japanse Teriyaki
15 minuten, 2 - 3 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Rundvlees met Oestersaus
25 minuten, 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Kip Teriyaki Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram