Kooktrends begin jaren '70
Na de revolutionaire jaren ’60 nam in de jaren ’70 de welvaart steeds meer toe. Steeds meer mensen konden zich een (korte) vakantie in het buitenland veroorloven. Daar maakten ze kennis met andere smaken en gerechten, die dan thuis natuurlijk weer werden uitgeprobeerd. Zo werden bijvoorbeeld Franse uiensoep, pizza, chili con carne en nieuwe ingrediënten als Spaanse worst en camembert in onze keuken geïntroduceerd.
In 1971 opende de eerste Mc Donalds zijn deuren, in Zaandam. Het zou nog tot in de jaren ’80 duren voordat het concept ‘fastfood’ echt doorbreekt in Nederland. Voorlopig doen we het nog met de snackbar, die aan populariteit wint. Echt ‘uit eten’ gaan is nog steeds een bijzonderheid. Maar áls we het doen, dan is de Chinees veruit favoriet. In deze jaren groeit het aantal Chinees-Indische restaurants explosief. Midden jaren zeventig had elk dorp een kerk, een kroeg én een (afhaal)Chinees.
De toenemende welvaart en de doorgaande ontwikkeling van huishoudelijke apparatuur zorgde ervoor dat het huishouden steeds minder tijd kostte en we meer tijd over hielden om te koken. Nieuw in die tijd was de snelkookpan. Kokerellen in de keuken werd populair, recepten uit damesbladen waren hierbij trendsettend. Hiervoor gebruikten we steeds meer verse ingrediënten, ten koste van de in de jaren ’60 geïntroduceerde pakjes en zakjes. Al bleef het toetje uit een pakje (Bourbon of Saroma, ken je het nog?) razend populair.
Nieuwe groenten in die tijd waren paprika en champignons. Nu zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken uit onze keuken, vooral in wokgerechten zijn ze een echte smaakmaker. Maar begin jaren ’70 wist men niet goed wat men ermee aan moest. Gelukkig bood de moderne griloven uitkomst: gevulde paprika werd een populair gerecht.
Ook een lekker gerecht maken met paprika en champignons? Ze doen het uitstekend in Oosterse gerechten. Op onze website vindt u een paar lekkere gerechten. Bijvoorbeeld Javaanse varkensreepjes of Kip Siam.