Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends begin jaren '70

Na de revolutionaire jaren ’60 nam in de jaren ’70 de welvaart steeds meer toe. Steeds meer mensen konden zich een (korte) vakantie in het buitenland veroorloven. Daar maakten ze kennis met andere smaken en gerechten, die dan thuis natuurlijk weer werden uitgeprobeerd. Zo werden bijvoorbeeld Franse uiensoep, pizza, chili con carne en nieuwe ingrediënten als Spaanse worst en camembert in onze keuken geïntroduceerd.

In 1971 opende de eerste Mc Donalds zijn deuren, in Zaandam. Het zou nog tot in de jaren ’80 duren voordat het concept ‘fastfood’ echt doorbreekt in Nederland. Voorlopig doen we het nog met de snackbar, die aan populariteit wint. Echt ‘uit eten’ gaan is nog steeds een bijzonderheid. Maar áls we het doen, dan is de Chinees veruit favoriet. In deze jaren groeit het aantal Chinees-Indische restaurants explosief. Midden jaren zeventig had elk dorp een kerk, een kroeg én een (afhaal)Chinees. 

De toenemende welvaart en de doorgaande ontwikkeling van huishoudelijke apparatuur zorgde ervoor dat het huishouden steeds minder tijd kostte en we meer tijd over hielden om te koken. Nieuw in die tijd was de snelkookpan. Kokerellen in de keuken werd populair, recepten uit damesbladen waren hierbij trendsettend. Hiervoor gebruikten we steeds meer verse ingrediënten, ten koste van de in de jaren ’60 geïntroduceerde pakjes en zakjes. Al bleef het toetje uit een pakje (Bourbon of Saroma, ken je het nog?) razend populair.

Nieuwe groenten in die tijd waren paprika en champignons. Nu zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken uit onze keuken, vooral in wokgerechten zijn ze een echte smaakmaker. Maar begin jaren ’70 wist men niet goed wat men ermee aan moest. Gelukkig bood de moderne griloven uitkomst: gevulde paprika werd een populair gerecht.

Ook een lekker gerecht maken met paprika en champignons? Ze doen het uitstekend in Oosterse gerechten. Op onze website vindt u een paar lekkere gerechten. Bijvoorbeeld Javaanse varkensreepjes of Kip Siam.

Overname Inproba

07-01-2025

NEDERLANDSE INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ VE PARTNERS NEEMT INPROBA OVER Het sinds de oprichting in Baarn gevestigde familiebedrijf Inproba heeft met investeringsmaatschappij VE Partners overeenstemming...

Lees verder

Natuurlijke smaak voorop: minder zout en suiker, meer innovatie

06-01-2025

Bij Inproba maken we verse producten die lang houdbaar zijn dankzij moderne technieken zoals pasteurisatie en sterilisatie. Hoewel deze processen soms toevoegingen zoals zout, suiker of voedingszuren...

Lees verder
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Cassave Nacho snack
10 minuten, 3-4 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Winterse stoofpot met zomerse twist
30 minuten + 2 uur stoven, 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Orëntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Groene asperges met rundvlees stew
ca. 30 minuten, 3-4 personen
Saté Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Rundvlees met Oestersaus
25 minuten, 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Chinese Sweet & Sour
15 minuten, 2 - 3 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Oosters pitabroodje
20 minuten, 2 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Saté Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram