Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends begin jaren '60

Na de strakke en stijve jaren ’50 braken de aanvankelijk nog steeds brave, maar toch al wat lossere jaren ’60 aan. Nederland werd langzaamaan welvarender en het gemiddelde gezin kreeg wat meer te besteden. Ook vond er in deze tijd een belangrijke verschuiving plaats in de keuken. Voedselfabrikanten boorden een hele nieuwe markt aan; namelijk die van het gemaksvoedsel. Onder het mom van het verlichten van de zware huisvrouwtaken raakte het koken met pakjes en zakjes snel ingeburgerd. Huisvrouwen hoefden hierdoor aanzienlijk minder lang in de keuken door te brengen.

Op zaterdag werd er vaak lekker makkelijk gegeten en werd er bijvoorbeeld soep uit blik geserveerd. Een dessert als pudding kwam nu ook vaak uit een pakje en daarmee werd pudding met ouderwetse dikke vellen ook verleden tijd.

De Nederlander begon voorzichtig de culinaire horizon te verbreden. Af en toe werd er pizza of Chinees buiten de deur gegeten. Ook eten afhalen raakte meer in zwang: het aantal afhaalchinezen groeide in de jaren ’60 explosief.

Toch at men hoofdzakelijk nog Hollandse pot. In het begin van de jaren ’60 werd er nog steeds zeer traditioneel gekookt (bijvoorbeeld gekookte aardappelen, bloemkool met een papje en karbonade) en bij het ontbijt en de lunch werden stapels boterhammen verorberd. In deze tijd was het begrip “Woensdag Gehaktdag” een zeer bekende reclame slogan om de verkoop van vlees te bevorderen. Slagers slachtten op maandag,  verwerkten het vlees op dinsdag en boden vervolgens op woensdag het vermalen restvlees goedkoop aan. Het was iets waar huisvrouwen dankbaar gebruik van maakten.  De Hollandse bal gehakt stond op woensdag dan ook vaak op het menu. Bewaren kon je het vlees namelijk niet, want veel mensen hadden nog geen koelkast.

Wilt u de “Woensdag Gehaktdag” in ere houden? Op onze website vindt u een lekker traditioneel recept met een oosterse knipoog: 
Saté gehakt balletjes!

Overname Inproba

07-01-2025

NEDERLANDSE INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ VE PARTNERS NEEMT INPROBA OVER Het sinds de oprichting in Baarn gevestigde familiebedrijf Inproba heeft met investeringsmaatschappij VE Partners overeenstemming...

Lees verder

Natuurlijke smaak voorop: minder zout en suiker, meer innovatie

06-01-2025

Bij Inproba maken we verse producten die lang houdbaar zijn dankzij moderne technieken zoals pasteurisatie en sterilisatie. Hoewel deze processen soms toevoegingen zoals zout, suiker of voedingszuren...

Lees verder
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Cassave Nacho snack
10 minuten, 3-4 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Chinese Sweet & Sour
15 minuten, 2 - 3 personen
Gevulde courgette uit de oven
30 minuten, 2 personen
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Rundvlees met Oestersaus
25 minuten, 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Loempia's
40 minuten, 10 stuks
Sweet Chili Spare Ribs
45 minuten, 4 personen
Vietnamese spareribs
40 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Saté Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Japanse Cone Wraps
30 minuten, 4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Kip Teriyaki Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram