Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Een beter leven na de aardbeving

Man Kumari Khadka uit Tarkini, Ghorthali is midden veertig en moeder van drie zonen en een dochter. Haar oudste zoon woont met zijn vrouw en dochter in Katmandu, maar haar andere kinderen zijn nog jong (4, 7 en 8 jaar) en zitten nog op school.

Man Kumari en haar man hebben een klein stukje landbouwgrond van driekwart hectare, dat bestaat uit verschillende terrassen. Ze verbouwen er gierst, mais en wat rijst. Van de opbrengst kunnen ze ongeveer een half jaar leven. De rest van het jaar zoeken ze werk erbij om rond te kunnen komen. “Mijn man vindt meestal wel iets op één van de markten in de buurt”, vertelt Man Kumari. Zelf klust ze er zo veel mogelijk bij, ze is een harde werker. “Ik heb natuurlijk ook de kinderen waar ik voor moet zorgen, dus ik zoek vaak klusjes in het dorp. Het maakt me niet uit wat, ik pak alles aan.”   

Aardbeving
Samen met de buren kocht ze een tijdje geleden driehonderd kardemom boompjes. “Mijn buren hadden veel succes met het telen van deze specerij. Dus ik besloot om al ons spaargeld hierin te investeren. Maar toen kwam de aardbeving….. Door gebrek aan water is een groot deel van mijn boompjes dood gegaan. Ik heb er nog maar honderd over.”

De familie Khadka is van alle huishoudens het meest getroffen door de aardbeving. Veel irrigatiesystemen zijn tijdens de ramp verwoest, ook die van hen. Daardoor groeide er lange tijd weinig tot niets op de grond van de Khadka’s. Ze moesten zien te overleven van voedseldonaties en door al het werk aan te pakken dat voorhanden was. Zo knoopten ze moeizaam de eindjes aan elkaar.

Commercieel telen
Gelukkig kwam er hulp. Er werd een irrigatieregeling getroffen en ISARD startte met het programma ‘commerciële groententeelt’. Man Kumari was een van de eerste acht boeren die zich aanmeldden. “We kregen een plastic tunnelkas, zaden voor groentegewassen, een sprinklerinstallatie en meststoffen,” vertelt ze. “En we kregen een opleiding, ik heb veel geleerd over commerciële landbouw. Eind oktober heb ik samen met mijn man de tunnel opgezet en er tomatenplanten in gezet. En dat werpt -letterlijk- zijn vruchten af. De tomaten verkopen we voor 50 roepies per kilo in het dorp.”

Betere toekomst
Ook de kardemom boompjes groeien, nu ze weer voldoende water krijgen, weer prima. Het nieuwe irrigatiesysteem wordt ook gebruikt voor de tunnelkas en de rest van de boerderij. Man Kumari: ‘’We moeten er nu nog steeds een beetje bij werken, maar als we zo doorgaan hoeft mijn man straks niet meer naar de stad en ik hoef geen klusjes meer te doen. Dan kunnen we helemaal leven van de opbrengst van de boerderij.”

Award voor onze Ketjap Manis 30% Minder suiker

21-10-2024

De Ketjap Manis 30% Minder Suiker* van Inproba is bekroond met de Innova Klassiek Award! Deze prijs, uitgereikt door de Levensmiddelenkrant, is bestemd voor producten die na vier jaar nog steeds su...

Lees verder

Nieuwe Aanwinst: Woksaus Oester Soja

22-07-2024

Wij hebben een nieuwe woksaus aan ons assortiment toegevoegd! Naast Wok Sweet & Sour en Teriyaki kun je nu genieten van Woksaus Oester Soja. Deze saus heeft een rijke, hartige smaak met een subtie...

Lees verder
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Cassave Nacho snack
10 minuten, 3-4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Pittige gehaktballetjes
20 minuten, 4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Oosters Kerst Gehaktbrood (Meatloaf)
20 minuten (+40 minuten oventijd), 4 personen
Winterse stoofpot met zomerse twist
30 minuten + 2 uur stoven, 4 personen
Orëntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Rundvlees met Oestersaus
25 minuten, 4 personen
Bami Goreng
40 minuten, 4 personen
Japanse Teriyaki
15 minuten, 2 - 3 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
THAISE TOASTY SANDWICH
15 minuten, 2 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Balinese sandwich
20 minuten, 2 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram