Een beter leven na de aardbeving
Man Kumari Khadka uit Tarkini, Ghorthali is midden veertig en moeder van drie zonen en een dochter. Haar oudste zoon woont met zijn vrouw en dochter in Katmandu, maar haar andere kinderen zijn nog jong (4, 7 en 8 jaar) en zitten nog op school.
Man Kumari en haar man hebben een klein stukje landbouwgrond van driekwart hectare, dat bestaat uit verschillende terrassen. Ze verbouwen er gierst, mais en wat rijst. Van de opbrengst kunnen ze ongeveer een half jaar leven. De rest van het jaar zoeken ze werk erbij om rond te kunnen komen. “Mijn man vindt meestal wel iets op één van de markten in de buurt”, vertelt Man Kumari. Zelf klust ze er zo veel mogelijk bij, ze is een harde werker. “Ik heb natuurlijk ook de kinderen waar ik voor moet zorgen, dus ik zoek vaak klusjes in het dorp. Het maakt me niet uit wat, ik pak alles aan.”
Aardbeving
Samen met de buren kocht ze een tijdje geleden driehonderd kardemom boompjes. “Mijn buren hadden veel succes met het telen van deze specerij. Dus ik besloot om al ons spaargeld hierin te investeren. Maar toen kwam de aardbeving….. Door gebrek aan water is een groot deel van mijn boompjes dood gegaan. Ik heb er nog maar honderd over.”
De familie Khadka is van alle huishoudens het meest getroffen door de aardbeving. Veel irrigatiesystemen zijn tijdens de ramp verwoest, ook die van hen. Daardoor groeide er lange tijd weinig tot niets op de grond van de Khadka’s. Ze moesten zien te overleven van voedseldonaties en door al het werk aan te pakken dat voorhanden was. Zo knoopten ze moeizaam de eindjes aan elkaar.
Commercieel telen
Gelukkig kwam er hulp. Er werd een irrigatieregeling getroffen en ISARD startte met het programma ‘commerciële groententeelt’. Man Kumari was een van de eerste acht boeren die zich aanmeldden. “We kregen een plastic tunnelkas, zaden voor groentegewassen, een sprinklerinstallatie en meststoffen,” vertelt ze. “En we kregen een opleiding, ik heb veel geleerd over commerciële landbouw. Eind oktober heb ik samen met mijn man de tunnel opgezet en er tomatenplanten in gezet. En dat werpt -letterlijk- zijn vruchten af. De tomaten verkopen we voor 50 roepies per kilo in het dorp.”
Betere toekomst
Ook de kardemom boompjes groeien, nu ze weer voldoende water krijgen, weer prima. Het nieuwe irrigatiesysteem wordt ook gebruikt voor de tunnelkas en de rest van de boerderij. Man Kumari: ‘’We moeten er nu nog steeds een beetje bij werken, maar als we zo doorgaan hoeft mijn man straks niet meer naar de stad en ik hoef geen klusjes meer te doen. Dan kunnen we helemaal leven van de opbrengst van de boerderij.”